HockeyNews
PLUS

Trots raset – Djurgården går plus och kan satsa: "Konkurrenskraftiga"

(24074) Djurgården Thomas Kraft
Bildbyrån

Publicerad: 25 juni 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården har åkt ur SHL, men kan trots spelarsparkningar, nödvärvningar och minskade publikintäkter visa upp ett plusresultat.
Det gör att Stockholmsklubben har råd att satsa i Hockeyallsvenskan.
– Utan att nämna några exakt siffror så kommer vi att ha en väldigt konkurrenskraftig budget, säger Djurgårdens vd Thomas Kraft till HockeyNews.se.

Det blev en fiaskosäsong för Djurgården och den slutade med degradering. Tidigt hoppade huvudtränaren Barry Smith av och det tog över tre månader innan Joakim Fagervall värvades som ersättare. Det rådde omsättning i spelartruppen och i december byttes sportchefen Joakim Eriksson ut så vice-vd:n K-G Stoppel klev in och tog över.

Djurgården visade upp svaga publiksiffror på grund av de svaga sportsliga resultaten och mycket var rejält mörkt. Men när den ekonomiska rapporten presenteras inom kort kommer den att innehålla en vinst, enligt uppgift till HockeyNews.se, och inte en förlust, som befarat.

– Vi hade en delårsrapport som vi gav ut och hade en prognos mot minus fem (miljoner kronor). Det gör vi klart mycket bättre än. Vi är på rätt sida strecket också och gör ett plusresultat. Det är vi faktiskt väldigt väldigt nöjda med under säsongen som var, bekräftar Djurgårdens vd Thomas Kraft.

LÄS MERDomarsamarbete mellan toppligorna – SHL-domare i SDHL: "Hoppas vi kan bidra"

Djurgården kommer att få med sig en fallskärm från SHL på sex miljoner kronor, men går miste om SHL:s tv-avtal som ger över 40 miljoner.

– Det ger oss ändå ett hyfsat starkt ekonomiskt läge när vi går in i den här säsongen. Man får ta det med en nypa salt så klart, för du vet hur mycket vi tappar. Men man har ändå levt med tanken på att behöva, ja det egna kapitalet påverkas om du gör negativt resultat, vilket i sin tur har påverkan på licensregelverket. Vi har ett antal nyckeltal som vi tittar på och hela tiden jobbar mot och då blir det likvida medel och ett bra eget kapital som är viktigt för oss. Där står vi väldigt starka tycker jag när året är slut nu, säger Thomas Kraft.

Även inför kommande år ser det ljust ut.

– Det ger oss en bra ingång, inte bara i år utan även i ett flerårsperspektiv. Sedan vet vi alla att vi också har satsat tydligt tidigt i år och känner att det är relevant och nödvändigt. Vi såg hur HV satsade och det blev ändå nästan en game seven. Det är marginaler som avgör i slutändan.

Det talades om att HV71 gick in med 20 miljoner kronor från start.

– Du kan nog plussa på ”en tia” och lite till, faktiskt. Jag tror att snittet i ligan ligger nånstans runt tolv (miljoner kronor) exklusive HV. Men det är klart, det är stora spann. Vi har sett det och tagit lärdom av HV:s satsning som var väldigt substantiell, den bör man nog, kanske inte så extremt, men de gjorde en väldigt välplanerad och hade en tydlig inriktning initialt och så fyllde man på under året. De hade en ekonomi som skulle ge dem den stöttålighet som de behövde. Det vet vi inte minst från fjolåret att skador kommer och kommer de på fel spelare kan man bli ganska begränsad snabbt.

LÄS MERLuleå behåller sina lagbyggare – skriver långtidskontrakt med klubben

Det är ingen vild gissning att även Djurgården kommer att börja säsongen med en spelartrupp som kostar omkring 20 miljoner kronor med tanke på spelare som Marcus Krüger, Daniel Brodin, John Norman, Ludvig Rensfeldt med flera.

– Vi kommer att ha en extremt konkurrenskraftig herrtruppsbudget om du pratar om den. Men jag vill understryka att vi likväl kommer att ha en likadant kraftig dam- och juniorbudget. Det tycker jag är viktigt att man belyser och i ljuset av det så är det väldigt få andra allsvenska klubbar som lägger den mängden på sina damlag om de ens har damlag. Det har varit viktigt för oss att fortsätta på den inslagna vägen. Men herrtruppen kommer i jämförelse vara väldigt konkurrenskraftig.

Thomas Kraft spår att få andra klubbar kan mäta sig där med Djurgården.

– Vi bör nog placeras i det absoluta toppskiktet. Jag skulle bli förvånad över att inte vara där.

Och då pratar du om 20 miljoner i starten?

– Jag vill inte säga några siffror, men man kan förstå, och det tror jag inte är någon nyhet på marknaden om man tittar på de spelare som vi har med oss. Utan att nämna några exakt siffror så kommer vi att ha en väldigt konkurrenskraftig budget avsatt för det där, säger Kraft.

Och tillägger:

– Det är en komponent. Sedan ska vi spela om det…

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!